Wielkanoc w Polsce to okres, w którym każdy z nas pragnie przeżyć na swój wyjątkowy sposób. Chcemy cieszyć się towarzystwem bliskich, smakiem tradycyjnych potraw, ale również podarować sobie chwilę na czas duchowej refleksji, wyciszenia i spokoju.

Jak więc nie dać się zwariować w ferworze świątecznych przygotowań jednocześnie nie rezygnując z przyjętych od pokoleń tradycji?

Obyczaje i smaki od pokoleń – Żur Wielkanocny

Okres świątecznych przygotowań na myśl przywołują głównie smaki i zapachy tradycyjnych potraw wielkanocnych. Jedną z nich jest między innymi żurek. Obowiązkowo w towarzystwie białej kiełbasy lub jajka. Przygotowywany na zakwasie, który nadaje mu charakterystyczny kwaśny smak. Czy wiesz, że za sprawą mąki żytniej, której dodaje się do zakwasu żurek, jest również źródłem wartościowego białka, a także zawiera sporo cennych składników mineralnych takich jak potas i wapń.

Jak Wielkanoc to pisanki!

Jedną z najbardziej popularnych tradycji przyjętych w Polsce jest dekorowanie jajek. Z roku na rok przybywa sposobów oraz wzorów, w jaki przyozdabiamy tradycyjne pisanki. Możliwości jest wiele. Od naturalnych barwników, takich jak cebula, burak, czerwona kapusta czy też curry. Dla bardziej zapracowanych sklepy oferują szereg gotowych rozwiązań od sztucznych błyskawicznych barwników, po gotowe naklejki z rozmaitymi wzorami.

Królowa polskiego stołu – Wielkanocna Babka

Trudno wyobrazić sobie święta bez towarzystwa słodkiej lukrowanej babki. Przesądów na temat tradycyjnego wypieku jest wiele, natomiast my podpowiadamy idealna babka, to nie tylko taka wypieczona samodzielnie, ale przede wszystkim taka którą możemy skonsumować w towarzystwie najbliższych nam osób, ciesząc się świątecznym czasem.

Święconka

Zwyczaj doskonale znany w całej Polsce. Ciekawostką jest, że na Śląsku pojawił się on dopiero na przełomie lat 70 i 80 XX wieku. W tradycyjnym koszyku, obok jaj, które są symbolem nowego życia, powinna znaleźć się sól, baranek wielkanocny, chleb, wędliny, oraz pieprz i chrzan. Koszyki najczęściej przystrajane są liśćmi bukszpanu i ozdobną serwetą. Po uroczystym święceniu pokarmów udajemy się do domów, aby wspólnie przysiąść do śniadania wielkanocnego – w większości domów przed posiłkiem domownicy dzielą się poświęconym jajkiem, życząc sobie wszelkiej pomyślności.

Śmigus-dyngus, czyli Lany Poniedziałek

Tradycja polewania wodą, która najbardziej popularna jest wśród dzieci i młodzieży. Lany Poniedziałek to dzień, w którym według tradycji oblewa się wodą wszystkie panny na wydaniu. Dawniej na wsiach śmigus-dyngus polegał na smaganiu  witkami wierzby i palmy oraz oblewaniu zimną wodą. Dziś zwyczaj ten stał mniej rygorystyczny i jest dodatkową okazją do żartów i zabawy. Dostępne pistolety na wodę czy balony sprzyjają świętowaniu. Drogie Panie jednak nie zapominajmy, że w praktyce po oblaniu wodą należy się ,,wykupić” i obdarować oblewającego małym upominkiem w postaci pisanki lub słodkości.

Wielkanoc na czas

Pisanki, żurek, babki… Jak przygotować wszystko na czas nie umniejszając sobie kulinarnych ambicji i nie zaniedbując przy tym codziennych obowiązków? Nie bój się korzystać z gotowych rozwiązań, pomocy teściowej czy babci. Ich doświadczenie z pewnością pomoże uniknąć kulinarnej wpadki, a dania będą cieszyć się tradycyjnym smakiem. Ozdobne pisanki możesz przygotować raptem w 10 minut bez wychodzenia z domu używając do tego liści cebuli bądź po prostu kupić gotowe samoprzylepne ozdoby, a wiosenne porządki możesz odłożyć na później.

Rodzinnie poza domem

A może tak rzucić to wszystko i wyjechać w góry? Polacy coraz częściej stawiają na odpoczynek i relaks w gronie najbliższych poza domem, decydując się na kilkudniowy rodzinny wyjazd. Coraz więcej pracujemy, więc tym bardziej cenimy sobie wolny czas i chcemy go wykorzystać jak najlepiej.

Oferta hotelowa zachęca do tego, aby czas Wielkanocy spędzić na odpoczynku, a nie w kuchni.

Czemu nie pozwolić na to, aby to inni zajęli się przygotowaniem idealnie wypieczonej babki, pysznego żuru oraz sałatki. My zyskujemy czas na spacer w górach, masaże i relaks w saunie. Dzieci świetnie będą się bawić podczas hotelowych animacji. A gdy cała rodzina zasiądzie do świątecznego śniadania, będziemy zrelaksowani i szczęśliwi.

zupa żurek
wielkanoc
Wielkanoc
Wielkanoc
Back To Top