skip to Main Content
Menu
Warsztaty Food And Wine Pairingu – Relacja Z Wydarzenia

W dniu 07.12.2017 w Restauracji Cesarskiej, mieszczącej się w Hotelu Diament Arsenal Palace, odbyły się wyjątkowe warsztaty food and wine pairingu. Podczas prawie trzygodzinnego spotkania degustacyjnego mieliśmy możliwość przekonać się jak, dzięki odpowiedniemu połączeniu wina i jedzenia, osiągnąć można zupełnie nowe smaki dobrze nam znanych potraw.

Czym jest food pairing?

Jest to niezwykle modny ostatnimi czasy trend, polegający na łączeniu składników posiadających podobną budowę molekularną. Prekursorem tego ruchu był Heston Blumenthal, szef kuchni restauracji „The Fat Duck”. To właśnie dzięki tej metodzie odkryto takie połączenia smaków jak np. kawa z dodatkiem czosnku czy też fantazyjna kompozycja mięty z musztardą.

Przebieg warsztatów

Degustacja rozpoczęła się 15 minutowym wykładem wybitnego eksperta i znawcy win – Sławomira Chrzczonowicza. Podczas prelekcji uczestnicy zapoznani zostali z najważniejszymi elementami struktury wina oraz zasadami, którymi należy kierować się przy jego doborze do jedzenia.

Po tym krótkim wstępie rozpoczęła się właściwa degustacja, na którą wszyscy z niecierpliwością oczekiwali. Na samym początku podano dwa wina białe, a goście łączyli ich smak z jabłkiem, wędzoną rybą, a także ze smalcem. Te nietypowe kompozycje były niemałym zaskoczeniem dla uczestników, jednak po degustacji wszyscy solidarnie stwierdzili, że była to bardzo miła niespodzianka i smak, którego zupełnie się nie spodziewali.

Następnie goście spróbowali, popularnego na polskich stołach, kurczaka w potrawce oraz przekonali się jak smak dwóch wspominanych wcześniej win, potrafi odmienić odbiór tej dobrze znanej potrawy. Degustacja została dodatkowo urozmaicona opowieścią o tym, jak beczkowanie alkoholu zmienia jego właściwości smakowe.

Następnie do stołu podano znany wszystkim tradycyjny polski bigos, a podczas degustacji Pan Sławomir zwrócił szczególną uwagę na element dymu oraz kwasowości płynący ze spożywanych win.

Po degustacji do stołów podano schab pieczony, wołowinę oraz ser rokpol, a potrawy te łączono z różnymi winami, odkrywając przy tym zupełnie nowe smaki.
Zwieńczeniem spotkania był wyborny deser, do którego goście mieli okazję spróbować win Moscato oraz Tokaj.

Nie chcąc przegapić kolejnych degustacyjnych warsztatów w Hotelach Diament nie zapomnij zapisać się do naszego newslettera!

Back To Top
×Close search
Search