skip to Main Content
Menu
Szlakiem Diamentowych Restauracji

Różnorodne kuchnie restauracji Hoteli Diament powstały z sentymentu do polskiej tradycji, zakorzenionej regionalności oraz ciekawości świata. Idąc Szlakiem Diamentowych Restauracji poznasz 5 miejsc, które pokażą Ci różne smaki i niebanalne dania. 

Jaki rodzaj kuchni oferują restauracje?

Wizyta w restauracji to podróż – w odległe zakątki globu, albo do miłych wspomnień, np. ulubionych potraw z dzieciństwa. Różnorodność menu jest odpowiedzią na te potrzeby. Restauracja Śląska w Katowicach to doskonałe miejsce, w którym królują dania regionalne. Żur żyniaty, wodzionka czy sznita z tustym to dla jednych nowe przeżycie kulinarne, a dla innych powrót do przeszłości. W restauracji Poziom w Gliwicach postawiliśmy na mieszankę kuchni polskiej, francuskiej i włoskiej. Serwowane tam makarony, ryby i owoce morza, a także mięsa w nowoczesnej odsłonie, cieszą się uznaniem powracających gości. Restauracja Diament w Zabrzu zadowoli miłośników dalekowschodnich smaków i koneserów steków. Efektowne azjatyckie grille teppanyaki nierzadko stają się centralnym punktem spotkania w tym lokalu. Spod rąk naszych zdolnych kucharzy wychodzą też znakomite potrawy kuchni włoskiej, którymi można się delektować w restauracji Vacanza w Siemianowicach Śląskich, a także w restauracji Cesarskiej w Chorzowie.

Pragnieniem naszych szefów kuchni jest zaskakiwanie gości oryginalnym łączeniem smaków. Udane eksperymenty kulinarne towarzyszą w karcie tradycyjnym daniom, co sprawia, iż nasze restauracje pozostają atrakcyjne nawet dla często odwiedzających je klientów.

Czy znajdują się w nich regionalne akcenty?

Wszystkie nasze lokale nawiązują do miejsc, w których się znajdują. Odbywa się to na wielu płaszczyznach – od architektury wnętrza, po kartę dań. Doskonale obrazuje to restauracja Śląska w Katowicach. Regionalne akcenty i niepowtarzalną atmosferę odczuwa się tam wielowymiarowo, a samo miejsce znakomicie definiuje charakter ziemi śląskiej i jej mieszkańców. Pyszne potrawy smakują jeszcze lepiej za sprawą ich opisu w menu, które nie tylko jest napisane gwarą, ale oprócz tego jest również dowcipne. Poczucie humoru jest nieodłącznym elementem śląskości, tak samo jak kluski, rolada i modro kapusta.

Czy goście restauracji znajdą w nich także lokalne produkty?

Zdecydowanie tak. Nie może być inaczej, ponieważ w naszych restauracjach kuchnia polska odgrywa kluczową rolę. Wysoka jakość serwowanych dań to swego rodzaju zobowiązanie wobec podniebień gości. Potrawy regionalne wymagają szczególnej dbałości o detale, a jednym z nich jest dobór odpowiednich składników. Śląsk to ziemia ludzi wymagających i dumnych z własnej tradycji. Dzięki najlepszym lokalnym produktom jesteśmy w stanie sprostać oczekiwaniom klientów, a tym samym zaspokoić ambicje kucharzy. W naszym menu można znaleźć także m.in. regionalne sery czy przetwory własnego wyrobu.

Do jakiego klienta skierowane jest menu?

Cechą wspólną naszych gości jest ciekawość świata i jego smaków. Łączenie tradycji z nowoczesnością to często pusty slogan, jednak w naszych lokalach to codzienna praktyka. Menu skierowane jest do osób otwartych na nieznane wrażenia kulinarne, które jednocześnie lubią powracać do sprawdzonych potraw.

Atmosfera gościnności panująca w naszych restauracjach sprawia, iż są one chętnie wybierane jako miejsce organizacji rodzinnych imprez okolicznościowych, romantycznych kolacji, lunchy i spotkań biznesowych, a także konferencji firmowych.

Na jaki wystrój wnętrz stawiacie w swoich lokalach?

Staramy się, aby lokalizacja, karta dań i wystrój wnętrz stanowiły spójną całość. Wysoka jakość potraw musi iść w parze ze schludnym i eleganckim wyglądem sal. Restauracja Cesarska w Chorzowie nie nazywa się tak przez przypadek. Jej bogato zdobione i efektowne wnętrze nawiązuje bezpośrednio do stylistyki pałacowej, przez co jest obiektem pożądania wielu przyszłych młodych par, które przygotowują się do organizacji wesela.

Restauracje Poziom w Gliwicach i Diament w Zabrzu to w warstwie estetycznej mariaż wytwornej elegancji i stylu industrialnego. Wystawne stoły otoczone są w nich przez ceglane ściany, co nadaje wnętrzom klasy i  jednocześnie sprawia, że są przytulne. Odpowiednia kompozycja wystroju naszych restauracji czyni je przystępnymi w oczach gości, którzy powracają do nich przy różnych okazjach z niesłabnącym entuzjazmem.

W jaki sposób podchodzicie do ekologii?

Wdrażanie rozwiązań proekologicznych jest od lat jednym z priorytetowych działań naszych restauracji. Można powiedzieć, że troska o środowisko jest dla nas naturalna. Intensyfikujemy wysiłki w ramach najtrudniejszego z zadań, czyli ograniczenia marnotrawstwa żywności. Ponadto inwestujemy w urządzenia zmniejszające zużycie energii elektrycznej i wody, a nasi pracownicy dokładają starań, aby maksymalizować skuteczność oszczędzania mediów. Dbamy o regularne czyszczenie i konserwację separatorów tłuszczu, stawiamy przy tym na stosowanie detergentów nieszkodliwych dla środowiska naturalnego. Przykładamy dużą wagę do redukcji ilości wytwarzanych odpadów, przede wszystkim tych z plastiku.

Back To Top
×Close search
Search