skip to Main Content
Menu

W dniu 6 grudnia 2017 w restauracji Atmosfera mieszczącej się w Park Hotel Diament Zabrze, odbyło się spotkanie degustacyjne pod tytułem „Kuchnia i wino – jesienny bukiet smaków i opowieści o winie Sławomira Chrzczonowicza„.

Degustacja prowadzona była przez wspomnianego wcześniej Sławomira Chrzczonowicza, który o winie pisze od połowy lat dziewięćdziesiątych i jest jednym z największych ekspertów w kraju.

Podczas spotkania, uczestnicy mogli sprawdzić na własnym podniebieniu, jak różne rodzaje win, są w stanie zmienić smak jedzonych potraw. A dania były naprawdę apetyczne. Na przystawkę podano oscypka grillowanego z konfiturą z malin oraz plastry wędzonej gęsi.
Z kolei danie główne stanowił comber z polskiej jagnięciny z pieczonym batatem z purée buraczanym i doskonała polędwiczka z sarny z rydzami w sosie winnym.
Zakończenie tego smakowitego zestawienia stanowił deser w postaci sernika z bryndzy i białej czekolady oraz strudla z jabłkiem.

Jednak żadne z tych dań, nie smakowałoby tak dobrze bez obecności Sławomira Chrzczonowicza, który nie tylko pokazywał jak konkretne wino wpływa na smak potrawy, ale także urozmaicał spotkanie licznymi barwnymi opowieściami i anegdotami.

Całe spotkanie upłynęło w bardzo przyjemnej atmosferze, a duża część obecnych osób postanowiła, że weźmie udział w kolejnych warsztatach „Food and wine pairingu” organizowanych dzień później w Restauracji Cesarskiej mieszczącej się w Hotelu Diament Arsenal Palace.

Back To Top
×Close search
Search