skip to Main Content
Menu
Wina Na Lato

Sławomir Chrzczonowicz – nasz ekspert i znawca win poleca:

Nadejściu lata towarzyszy wiele zmian – zmienia się nasza garderoba, jadłospis i wino, które wybieramy. Z kart restauracyjnych znikają ciężkie, obfite potrawy, takie jak mięsa skąpane w sosach, a ich miejsce zajmują dania sezonowe – lekkie, oparte na świeżych warzywach i owocach sałatki, dania z grilla, ryby.

Ciepłe, często gorące dni, palące słońce i czas wakacyjny – wszystko to sprawia, że nasze tempo życia zwalnia, a przy wyborze win kierujemy się ich lekkością i świeżością.

Wina polecane w okresie wakacyjnym cechują się subtelnym smakiem oraz orzeźwiającymi właściwościami, uzyskanymi za sprawą ich odpowiedniej, dojrzałej kwasowości i owocowych smaków.

Latem oddajemy pierwszeństwo winom białym. Nadchodzi czas Sauvignon Blanc, Rieslinga, Chardonnay i dziesiątek innych win, dających ochłodę i orzeźwienie oraz będących świetnym towarzystwem dla lekkich, letnich potraw.

Przy wyborze wina czerwonego poszukujemy natomiast finezji bardziej niż jego mocy, przewagę ma więc Valpolicellę nad Barolo, Nawarra nad Rioją, wreszcie austriacki Zweigelt nad włoskim Primitivo.

Lato to także okres kiedy swoją pozycję odzyskują wina różowe – przede wszystkim dlatego, iż doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Dobre wino różowe uderza mocnym, owocowym aromatem, podkreślającym jego świeżość. W ustach orzeźwiające, z dobrą kwasowością, miękkie, pozbawione ściągających garbników, giętkie – dzięki tym cechom wina różowe doskonale sprawdzają się przy letnim stole. Dodatkowym atutem win różowych jest ich rozsądna cena, bogata oferta, dostępna na rynku oraz uniwersalność zastosowania – pasuje do bardzo wielu letnich potraw i nie dominuje ich smaku.

Wino, często kojarzone jako trunek spożywany głównie w zimowe wieczory, może być też świetnym towarzystwem także w okresie wakacyjnym. Wystarczy wybrać jego lżejszy odpowiednik i delektować się orzeźwiającym smakiem i aromatem przez całe lato!

Back To Top
×Close search
Search