Warsztaty food and wine pairingu w Restauracji Cesarskiej

W dniu 07.12.2017 w Restauracji Cesarskiej mieszczącej się w Hotelu Diament Arsenal Palace o godzinie 18.00 odbędzie się warsztaty food and wine pairingu,

Czym jest food pairing?

Jest to niezwykle modna ostatnimi czasy metoda łączenia ze sobą różnych składników, które zbudowane są z podobnych cząsteczek związków chemicznych. Kucharzem, który w ogromnym stopniu przyczynił się do powstania i rozwinięcia trendu food pairingu był Heston Blumenthal, szef kuchni restauracji „The Fat Duck”. A wszystko zaczęło się od czekolady...

W latach 90-tych poprzedniego stulecia, wiadome było że odrobina soli dodana do czekolady znacznie wzmacnia jej smak, a jednocześnie osłabia słodkość. Zainspirowany tym połączeniem Heston postanowił znaleźć inne słone składniki, które dadzą podobny efekt. Próbował różnych kombinacji, zaczynając od marynowanej szynki z kaczki, a na kawiorze kończąc. Okazało się, że ze wszystkich składników, jedynie kawior był odpowiednią kombinacją.

Po tym odkryciu, ambitny kucharz postanowił że musi dowiedzieć się dlaczego tylko kawior tak dobrze skomponował się z czekoladą. W rozwiązaniu tego problemu pomógł mu Francois Benzi, który pracował w firmie Firmenich – jednej z największych na świecie firm zajmujących się badaniem zapachów i smaków. Okazało się bowiem że zarówno czekolada jak i kawior posiadają wysoki poziom amin.
Uzbrojony w tę wiedzę Blumenthal zaczął tworzyć długą listę żywności o podobnych profilach molekularnych. Temat podchwycili także inni kucharze, a cały boom na kuchnię molekularną sprawił że na restauracyjnych stołach zaczęły pojawiać się takie kombinacje jak kawa i czosnek czy mięta i muszarda.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat food pairingu, weź udział w naszych warsztatach!

Serdecznie zapraszamy - konieczna rezerwacja miejsc!