Dourthe N°1 – historia sukcesu.

Początki rodzinnej firmy Dourthe, sięgają aż 1840 roku. To właśnie w tym czasie młody Dourthe zajmował się handlem, a zarobione pieniądze inwestował w liczne posiadłości, w których produkował wina. Smak jego win był tak wyjątkowy, że inni producenci zaczęli podpatrywać i stosować metody oraz standardy produkcji opracowane przez Dourthego.

To właśnie ta innowacyjność zapoczątkowana przez Dourthego, sprawiła że blisko 150 lat później przedsiębiorstwo CVBG – Dourthe stało się czołową firmą winiarską w Bordeaux.

Dourthe świetnie rozumiał, że wina z Bordeaux to przede wszystkim sztuka kompozycji. Jego obsesją stało się tworzenie win zrównoważonych, łączących mocną strukturę z elegancją  i finezją. Takie jest właśnie flagowe wino firmy - Dourthe N°1. To klasyczne Bordeaux, komponowane z odmian merlot, cabernet sauvignon i petit verdot uderza aromatami czarnej porzeczki i jeżyny z nutami wanilii i dębu.

Na podniebieniu bardzo atrakcyjne, łączące wyraziste smaki owocowe z delikatną fakturą gładkich tanin - całość podkreśla lekko pikantny finisz.

Dourthe N°1 to eleganckie wino, które stanowi doskonałe dopełnienie dla wędlin i mięs z rusztu. Więcej na temat wina oraz sztuki łączenia alkoholu z jedzeniem, która wydobywa z dobrze znanych dań zupełnie nowe smaki, dowiecie się Państwo podczas serii spotkań z Sławomirem Chrzczonowiczem - ekspertem i znawcą win – które są cyklicznie organizowane w Hotelach Diament.

Serdecznie zapraszamy!